tiistai 21. helmikuuta 2017

Minna Canth: Työmiehen vaimo / Vanha piika

Suomen ensimmäiseksi feministiksi tituleerattu Minna Canth (1844-1897) eli 53 elinvuottaan kadehdittavan täysillä ja tehokkaasti. Tämä liikenainen, kirjailija, lehtinainen, 7 lapsen yh, yhteiskunnallinen vaikuttaja sekä uusien kansainvälisten aatteiden ja kulttuurivirtausten välittäjä oli hedelmällinen valinta Soinin lukupiirille! Sen ajan työväestön ongelmat, avioliittoinstituutio, perhe, naisen asema - kyllähän moisista aiheista puhetta syntyy. Ja oli myös mielenkiintoista vetää yhteys ja vertaus nykyhetkeen; mitkä asiat loppujen lopuksi ovat muuttuneet??!!
Näytelmä Työmiehen vaimo sai meidät lähes raivon partaalle! Risto nai kauniin ja varsin varakkaan (omalla työllään säästänyt) Johannan. Heti papin aamenen jälkeen mies alkaa käyttää valtaansa. Johannassa herää kapinamieli, mutta ympäröivät naiset tyrmäävät hänet. Tämä on osasi nainen! Rahat menevät, Risto laiskottelee ja juo (mikä työmies?!), Johanna työskentelee, sairastelee ja synnyttää heiveröisen pojan. Tapahtumat etenevät kuin jännärissä ikään, ja loppu on kolkko, katkera. Vaikka teksti oli näytelmän muodossa ja sen ajan kieltä, lukukokemus oli mielenkiintoinen, ravisteleva, puhutteleva. Se on myös loistava kuvaus juomisen kurimuksesta sekä juopon selitystaidoista. Yksi Canthin sydämen asioista olikin juuri raittius. 
Kertomuksia sisältää tarinan Vanha piika. Tässä nuori neito kokee suuren onnen, tanssin suuriruhtinaan kanssa. Loppujen lopuksi tämä kunnia koituu naisen turmioksi, koska hän vertaa tähän kaikkia kosijoitaan. Ylpeys ja varmuus ylivertaisen sulhon saapumisesta vievät haaveilevan neidon mielen sekaisin. Kun hän herää tilanteeseensa, liian myöhään, "hurja neiti" huomaa..."tyhjäksi oli myrsky lakaissut hänen aivonsa." Edessä oli yksinäisyys, pilkka ja köyhyys. Avioliitto määritti naisen aseman ja mahdollisuudet täysin tuon ajan yhteiskunnassa. Vaikka aihe ja tarina ovat synkkiä, niin Canthin ironinen sävy tuo siihen huvittavuutta. Tästä kirjasta on hyvä napata tekstejä, kun haluaa pysähtyä painavan tekstin ääreen! Kaikesta huokuu syvä eettinen asenne, mutta sen tämä suurkirjailija osaa tehdä realismin tuoman tyylin mukaisesti. Näin asiat vain ovat! Canthilla oli myös halu ravistella, joten hän käytti paljon ääriesimerkkejä ja yllättävän värikkäitä sanoja. Toki kielemme on tuosta ajasta paljon muuttunut, ja sen takia lukeminen pysähteli välillä, mutta silti - suosittelemme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti