maanantai 14. tammikuuta 2013

Jussi Adler-Olsen : Aakkostalo

Aakkostalo on tanskalaiskirjailijan esikoisromaani (ilm.v.2000), ja sopii erityisesti dekkareiden ja sotaromaanien ystäville. Kaksi tiedustelulennolla ollutta brittisotilasta tekee pakkolaskun Saksaan. Takaa-ajettuina näiden ystävysten kekseliäisyys ja rohkeus joutuvat ennenkokemattomaan testiin. Toinen miehistä sentään ymmärtää saksan kieltä, mutta se ei paljon lohduta heidän huomatessaan olevansa matkalla SS-upseereiden kuljetusjunassa kohti mielisairaalaa. He varastavat kuolleiden sotilaiden henkilöllisyyden, ja tekeytyvät puhumattomiksi sotaneuroosista kärsiviksi sankareiksi. Miten selvitä hengissä JA täysijärkisenä suljetussa laitoksessa, missä kaikilla ei ole hyvät aikomukset: on lääkäreitä, jotka haluavat testata uusia menetelmiä ja lääkkeitä. On potilaita, jotka valitsivat hullun esittämisen keinoksi paeta sotaa, teloituksen uhalla.
Kaksikko suunnittelee alusta lähtien pakoa, mutta kun fyysiset voimat hupenevat tarkoin vartioidulla alueella, selviytymiskeinot ovat kauhistuttavia. Riittääkö miesten elämän nälkä suorittaa pakoaikeensa? Tilanne selviää vasta 1970-luvulla yhteensattumien ja syyllisyyden taakan kautta.
Kirjailija kuvaa eri henkilöiden käyttäytymistä, ajatuksia, syitä ja seurauksia hyvin todentuntuisesti. Loppuratkaisussa lojaalisuus ja anteeksianto ovat tärkeissä osissa. Mutta tarpeeksi kauhea kosto on ylitse kaiken. Tämä mies todella osaa kirjoittaa! Mieleenpainuva tarina, erilainen juoni - suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti