sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Takashi Hiraide: Kissavieras

Myös kriitikkona ja runoilijana tunnettu japanilainen Hiraide (synt.v1950)  on hurmannut maailmalla v2001 ilmestyneellä romaanillaan. Vuonna 2016 suomennettu kirja on mielenkiintoinen ja haikea matka Japanin kulttuuriin, lähiöelämään, suuriin ja pieniin elämänmuutoksiin. Alku hämmentää tarkoilla, karttamaisilla selostuksilla asuntoalueelta. Päätähden, Chibin, astuessa näyttämölle kertomus herää henkiin. Teksti kuvailee tarkasti myöskin ympäröivää puutarhaa kasveineen ja eläimineen. Hiraide muistuttaa lukijaansa, kuinka kaikki kaunis onkin tässä ihan lähellä, käden ulottuvilla. Kun vain huomaamme sen! 
Kolmikymppinen pariskunta elää hiukan jämähtänyttä elämäänsä, kunnes naapurin poika saa itselleen löytökissan. Kaunis, pieni Chibi kissa tietää arvonsa, ja ottaa koko naapuruston reviirikseen. Eräänä päivänä se tyynesti tassuttelee pariskunnan taloon, kuin itsestään selvänä asiana. Nainen ihastuu kissaan heti, ja tarjoaa ruokaa ja petipaikkaa. Chibi on kuin kahden kodin loukussa oleva avioerolapsi. Chibistä tulee pian olennainen osa heidän elämäänsä, mutta silti se pitää kissamaisen coolisti välimatkaa ihmisiin. Pariskunnan vuokraisäntä kuolee, ja heidän on etsittävä uusi asunto. Mutta kuinka erota rakkaasta kissasta? Kohtalo ratkaisee asian, ja kaikki on toisin. 
Soinin lukupiiri suosittelee lämpimästi tätä pientä suurta kirjaa (150sivua), kun kaipaat liikahdusta sydämeesi sekä ajateltavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti