tiistai 3. marraskuuta 2015

Mikko Porvali : Sinisen kuoleman kuva

Suosittu tietokirjailija Mikko Porvali on vihdoin julkaissut ensimmäisen romaaninsa, Sinisen kuoleman kuva!!! Tämä on Karelia Noir-sarjan ensimmäinen osa. Ainakin minä jo ehdin marisemaan, eikö Porvali kokeilisi kykyjään tällä saralla. Nyt odotus palkitaan mielenkiintoisella ja valtavirrasta poikkeavalla rikosromaanilla. Nykypäivän dekkareiden vauhtiin tottuneilla voi hieman hermo mennä Porvalin hitaampaan kerrontatyyliin, mutta mielestäni tyyli sopii juuri kirjan aikakauteen - 1920-lukuun. Lisäksi onhan Porvalin saatava maustaa romaaninsakin sillä valtavalla tietomäärällä, mitä hänellä on! Teksti ei silti mene nippelitiedon kylvyksi.
Eletään siis sisällissodan jälkeistä aikaa, jolloin Suomessa poliisivoimat järjestäytyvät uusiksi. Kieltolaki synnytti salakuljetuksen kulta-ajan, ja on  myös kommunistien kuriireja, sisällissodan orpoja, sotaveteraaneja, katkeroituneita ihmisiä....Tähän soppaan Viipurin maisemissa saapuvat tuoreet komisariot Jussi Kähönen ja Salomon Eckert. Hyvin ystävystyneet nuoret miehet tutustuvat vauhdilla poliisin vaaralliseen työhön, kun heidän työkaverinsa murhataan selliin. Asia paisuu suuremmaksi ja vakavammaksi kuin kukaan olisi ikinä voinut kuvitellakaan. Poliisin henki on halpa, ja kirja pohjautuukin poliisisurmien osalta tositapahtumiin!
Viipuri elää hektisesti idän ja lännen törmäyspaikkana ja pirtusodan taistelukenttänä. Tämän ja sen ajan poliisintyön kuvaajana Porvali loistaa. Juoni on hyvin rakennettu, ja päähenkilöissä on sitä tuttuuden tunnetta, mikä tekee romaanista nautittavaa luettavaa. Suosittelen kaikille jännityksen ystäville! Tätä ei tarvitse jättää hyllyyn, vaikka tavallisesti moittisi menneen ajan näkökulmaa sillä Porvali todellakin herättää henkiin 1920-luvun Suomen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti