maanantai 28. heinäkuuta 2014

Göran Rosenberg : Lyhyt pysähdys matkalla Auschwitzista

Lyhyesti sanottuna: kirja on todella vaikuttava. Vuonna 2012 tämä sai Ruotsin merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon, August-palkinnon. Jo se on hyvä syy lukea kirja. Mutta myös jos sinua kiinnostaa psykologia, historia tai vanhempi-lapsi kuvaukset tai mieleenpainuvat elämänkerrat - lue tämä!
Göran Rosenberg kirjoitti tämän dokumenttiromaanin isänsä David Rozenbergin elämästä. Puolanjuutalaisen elämä oli helvettiä 1940-luvun Euroopassa, niin myös Davidin. Erityiseksi hänen tarinansa tekee ne monet ihmeelliset sattumat, joilla on suuri vaikutus hänen elämäänsä. Kuin juuri hänen olisi ollut tarkoitus selvitä.
Näkökulma on enimmäkseen pojan. Isänsä nuoruusvaiheista kirjailija kertoo kuin olisi vieressä seuraamassa. Kirjeet, eri dokumentit sekä Rosenbergin äiti ovat ne tärkeimmät tietolähteet. David itse ei muistele.  Kirja alkaa aikajanan keskeltä liikkuen edes takaisin tekstin olematta hankalasti luettava.
 
Poikkeus. Sattuma. Käsittämätön. Nämä sanat toistuvat usein Rosenbergin tekstissä. Se on tiedollisesti tarkkaa, muttei puuduttavaa tai luettelomaista. Kirja onnistuu olemaan samaan aikaan sekä pohjattoman surullinen ja kaamea, mutta myös kaunis. Tämä kirja tekee nöyräksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti