sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Anna Misko: Armovuosi

Tämän kevään uutuuksiin kuuluva Armovuosi on historiallisen romaanitrilogian ensimmäinen osa. Olen lukenut paljon tähän genreen kuuluvia kirjoja, mutta tätä lukiessani en tuntenut liikaa "olen lukenut tällaista ennenkin"-oloa. Miskon kirjoitustyylissä on mielestäni raikkaan erilainen ote. Toisaalta hän kuvaa pappisperheen elämää pehmeän ironisesti, mutta toisaalta hän sai kuvattua naishenkilöidensä tunteita ja keskinäisiä suhteita niin, ettei voinut olla vertaamatta sitä tämän päivän meininkiin - yhtäläisyyksiä löytyy niin ajattelutavoissa kuin naisten keskinäisissä suhteissa.

Karhinpään pappilan isäntä kuolee yllättäen jättäen jälkeensä lesken, kolme tytärtä sekä pojan. Kuolema sysää liikkeelle tapahtumaketjun, jonka koukeroiseen kulkuun vaikuttaa paljon sen ajan tavat ja politiikka - eletään siis vuotta 1793. Romaanin loppupuolella osa asioista saadaan päätökseen, osa aluilleen ja osa jää muhimaan, eli pitkä on toista osaa odottavan lukijan aika!

Tätä voi suositella historiallisten romaanien ystäville mutta myös niitä yleensä karttaville, sillä Misko ei mässäile/kuvaa liikaa sen ajan tavoilla, ympäristöllä yms vaan antaa tarinan mennä eteenpäin (ajankuvaa kuitenkaan unohtamatta!!) .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti