sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Kirjailijaesittelyssä Mikko Porvali

Suurena Antony Beevor - fanina ( brittiläinen tietokirjailija) olen onnellinen löytäessäni vastineen Suomesta! Tietokirjailija Mikko Porvali on joutuisa, lahjakas ja monipuolinen mies. Porvali on syntynyt 1980 Petäjävedellä. Koulutukseltaan hän on juristi. Hän on palvellut valmiussotilaana ja rauhanturvaajana sekä tehnyt töitä myös toimittajana. Kaikki tämä tietotaito yhdistyy hienosti hänen tuotannossaan, elävästi ja puolueettomasti kirjoitettuna. Kirjailijan oma mielenkiinto ja innostus näkyvät joka rivillä, sillä teksti imaisee mukaansa jännittävän romaanin tavoin.

Kirjan Vakoojakoulu - Päämajan asiamieskoulutus jatkosodassa (2010) sytyttäjänä on Porvalin isoisä, vakoojakouluttajana toiminut luutnantti Antti Porvali, jonka jäämistöön sisältö osittain perustuu. Se on ensimmäinen kattava kuvaus jatkosodan salaisesta asiamiestoiminnasta.

Tieto-Finlandia - ehdokkaaksi nimetty Operaatio Hokki - Päämajan vaiettu kaukopartio (2011) kertoo uskomattoman tositarinan jatkosodan lopussa suoritetusta operaatiosta. Mannerheim - ristin ritari Ilmari Honkanen sai johdettavakseen kaukopartioiskun Petroskoin ratapihalle, koska Neuvostoliiton vaatimukseen ehdottomasta antautumisesta ei aiottu suostua. Mutta kun yksi asia epäonnistuu, kaikki menee uusiksi...Kuinka annettu tehtävä lopulta suoritettiin ja ennenkaikkea, kuinka miehet pääsivät takaisin omalle puolelle? Tämä trilleri on koottu partion sotapäiväkirjan, haastattelujen ja kuvien pohjalta. Tässäkin kirjassa on mukana tekijän isoisä, Antti Porvali.

Vuonna 2011 ilmestyi myös Kaatunut Normandiassa - suomalaissotilaan tarina. Se kertoo sotamies Olavi Nenosesta, joka oli kirjailijan isoäidin pikkuserkku.  Karjalaispoika muutti Kanadaan 15-vuotiaana, liittyi armeijaan kolme vuotta myöhemmin ja kaatui 21-vuotiaana Kanadan maavoimien kärkitaistelijana Normandian Louvignyssa heinäkuussa 1944. Tämä värikäs tositarina näyttää sotilaan arkea toisen maailmansodan länsirintamalla.

Vuonna 2012 julkaistu Salainen tiedustelija - Suomalaisen vakoojaupseerin kirjeet 1940 - 1944 paljastaa, että Suomen lähettämiä salaisia asiamiehiä selviytyi luultua enemmän. Kirja kertoo Igor Vahrosista (1917 - 1996), joka toimi jatkosodan aikana Äänislinnan vakoojakoulussa kouluttajana. Neuvostoliitosta pikkulapsena Suomeen muuttanut Vahros eli mielenkiintoisen ja tapahtumarikkaan elämän. Elokuva-ainesta!

Tänä keväänä julkaistava Rautasormus kertoo tositarinoita rakkaudesta, ystävyydestä, kiintymyksestä, perhesuhteista sekä kiitollisuudesta sotavuosien Suomessa.

Viime itsenäisyyspäivän aattona sain kuunnella Mikko Porvalia Kyyjärven kunnankirjastossa. Täytyy sanoa, että hänellä ei ole ainoastaan kirjoittamisen lahjaa vaan hän on myös erittäin hyvä luennoitsija. Toivon hartaasti, että hän kirjoittaa vielä kauan meidän kaikkien iloksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti