sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Ida Simons: Tyhmä neitsyt

Tässä hieman enemmän pureskeltavaa vaativa romaani. Soinin lukupiiri käsitteli kevään aikana Ida Simonsin (1911-1960) ainoan kokonaisen romaanin. Vaikka uudelleen julkaistu romaani (ilmestyi alunperin v.1959) on ohut, sen lukemiseen kannattaa varata aikaa. Aikaperspektiivi on hiukan epämääräinen, samoin tapahtumien rytmitys sekä todellisuuden ja mielikuvituksen sekoittaminen tuntuvat aluksi työläältä. Mutta teksti vie mennessään! Varsinkin sen ajan hengen ja ajatusten kuvaus on mestarillista, samoin huumorin ja herkullisten viisauksien käyttö.
Tyhmä neitsyt on nuoren tytön kasvutarina, pääosassa on 12-vuotias pikkuvanha Gittel erikoisine sukulaisineen. Se sijoittuu Hollannin ja Belgian juutalaisyhteisöihin 1920-30-luvuilla. Gittelin elämä saa uuden suunnan vanhempien riidan vuoksi. Muuton jälkeen hän tutustuu Lucie Mardelliin sekä hänen pankkiiri-isäänsä. He ottavat Gittelin siipiensä suojaan, ja niin uusi, jännittävä maailma avautuu. 
Ida Simons menehtyi pian tämän romaanin julkaisun jälkeen; keskitysleirit veivät terveyden. Se jäi unholaan, kunnes vuonna 2014 se julkaistiin uudestaan herättäen suurta innostusta ympäri Euroopan. Häntä on verrattu Jane Austeniin, eikä suotta! Ajan loistava kuvaus, lempeän piikikäs ironia ja mietiskelevä, nuori naishenkilö tapahtumien keskiössä tuovat väistämättä mieleen Austenin. Suosittelen tätä lukijoille, jotka hakevat "pähkinää purtavaksi" sekä haluavat osallistua lyötöretkelle menneeseen aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti