maanantai 4. maaliskuuta 2013

Philip Kerr : Liekit Berliinissä

Liekit Berliinissä aloittaa palkitun dekkarisarjan, josta HBO suunnittelee tv-sarjaa. Aloitusosassa oli todellakin sitä jotain. Skottikirjailija Philip Kerr ( s.1956) on onnistunut kuvaamaan todella elävästi 1930-luvun natsi-Saksan arkimaailmaa - kirjaa lukiessani olin siellä, Berliinissä kesällä 1936. Tunsin ihmisten levottomuuden ja hiljaisen pelon sekä vastustamattoman tuhon kutsun. Päähenkilö on kyyninen ja kovasanainen entinen poliisi, nykyinen yksityisetsivä Bernie Gunther. Miehellä on pokkaa ja karkeaa huumorintajua, millä selviää monestakin tilanteesta. 

Berliinissä valmistaudutaan olympialaisiin. Vaikutusvaltainen teollisuuspohatta palkaa Guntherin tutkimaan tyttärensä kuolemaa. Tapaukseen liittyy myös kassakaapin kadonnut sisältö. Pian tapauksesta kiinnostuu useampi taho, mm Gestapo. Yksityisetsivä on pian pahassa tilanteessa, kuka valehtelee ja kenen intressit ovat painavimmat. Ovatko oikeus ja syyllisen löytäminen sivuseikkoja sotaan valmistautuvassa Saksassa? Yllätyksiä ja käänteitä on tiedossa, mutta sopivasssa suhteessa olematta sekava.

En todellakaan pistä vastaan, että historialliset rikosromaanit ovat nyt muodissa! Tässä on hyvä perusdekkari höystettynä tarkalla ajankuvalla natsi-Saksasta. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti